DEPARTAMENTUL OCHIUL DIABETIC CRAIOVA

Departamentul Ochiul Diabetic din Craiova este unic în regiunea Olteniei si unul dintre putinii care realizează screeningul si tratamentul retinopatiei diabetice la nivel mondial, utilizând compararea în dinamică a modificărilor de fund de ochi cu ajutorul retinofotografiilor.
Ca realizări se pot mentiona Premiul de Excelentă în Oftalmologie în 2006 si Premiul Societătii Române de Oftalmologie la sectiunea postere 2006 la Iasi.
Retinopatia diabetică reprezintă cea mai frecventă cauză de orbire la pacientii aflati în activitate, statisticile mondiale indicând faptul că este cea mai redutabilă complicatie a microangiopatiei diabetice. Din acest motiv se investesc atâtea resurse pentru depistarea precoce si tratarea adecvată a acestei boli.
Laserterapia retiniană constă în aplicarea unor puncte de laser în zonele retiniene afectate, iar pacientul nu trebuie să fie anesteziat cu anestezie generală pentru aceasta, anestezia locală fiind suficientă.
Este o operatie nedureroasă si nesângerândă, dar cu rezultate certe, sugerate atât de literatura de specialitate, cât si de evolutia pacientilor nostri, materializate în lucrări prezentate la congrese nationale si internationale si publicate în reviste de specialitate.
Cabinetul Ochiul Diabetic aniversează 5 ani de la înfiintare pe 22 octombrie 2007, timp în care aici au fost examinati si tratati peste 5000 de pacienti cu diabet zaharat.
Aparatura de înaltă performantă, în valoare de peste 100000 de Euro, constituie o donatie a Lyons Club Lystrup din Danemarca si a fost instalată de specialistii danezi sub supravegherea Doamnei Profesor Ann Katryn Sjolie, specialist de talie internatională în domeniul retinopatiei diabetice.
Doamna Profesor Sjolie a asigurat de asemenea pregătirea echipei care lucrează în Departamentul "Ochiul Diabetic", implicându-se în activitatea acestui departament prin intermediul rapoartelor periodice de activitate si prin vizite periodice în Clinica de Oftalmologie.
Peste 2000 de pacienti cu retinopatie diabetică au fost luati în evidentă prin intermediul unui program de evidentă computerizat original, premieră natională, realizat de biroul de Informatică si Statistică al Universitătii de Medicină si Farmacie din Craiova.
Depistarea precoce a retinopatiei diabetice si tratamentul laser al acestei afectiuni a permis obtinerea de rezultate deosebite în diminuarea numărului pacientilor cu deficiente vizuale grave secundare complicatiilor bolilor diabetice.
Consultatiile pentru pacientii ambulatori sunt realizate lunea, începând cu ora 8, în timp ce în celelalte zile ale săptămânii se realizează interventii chirurgicale laser pentru retinopatia diabetică.
Dr. Livia Davidescu


Ultima modificare: 01.10.2007
(c)2005-2015 SCJU Craiova